Pasica

  Nosilec projekta:
  KUD POZITIV

  Poljanska cesta  26
  1000 Ljubljana

  www.pozitiv.si
  pozitiv@pozitiv.si

  ENGLISH translation

Error: GD2 library does not support JPG!

Sodelujoče skupine

Skupine iz Bosne in Hercegovine:

Mostar Rock School in United world College

Petkov večer je bil za razliko od prejšnjih namenjen predvsem samostojni predstavitvi posameznih skupin. Prvi so se nam predstavili mladi iz Bosne in Hercegovine. Združuje jih Muzički centar Pavarotti, ki je prva glasbena, »svetla« točka v povojni  BiH ter se ukvarja predvsem z glasbeno rehabilitacijo travmatiziranih otrok.

Z šalo o razlikah med Bosanci in Hercegovci se je začela predstavitev Mostar Rock School, ki deluje pod vodstvom Orhana Masla, bivšega bobnarja Dubioze Kolektiv. Zaradi želje po takšni obliki neformalnega izobraževanja in ogromni količini osebnih izkušenj, je bila šola ustanovljena lanskega oktobra, dandanes pa združuje kar 80 glasbenikov različnih starosti, narodnosti in poklica.

Drugi del skupine je sestavljal United world College iz Mostarja, ki predstavlja edini tak kolidž na območju Balkana. Skupaj s 13 drugimi državami, spada v Ib program, ki temelji na kreativnosti, aktivnosti in prostovoljstvu. Njihov cilj je postati aktiven državljan, ter se povezati z aktualnimi, svetovnimi problemi.

Večer se je zaključil z druženjem.


Skupina iz Slovenije:

KUD Pozitiv

V soboto, 6.7.2013, smo si v okviru slovenskega večera ogledali predstavo lastne produkcije. KUD Pozitiv je v povezavi z DICem znan po več letnem, uspešnem delovanju  na slovenski, alternativni sceni.

Če združiš Huxleyev roman, glasbo različnih žanrov in dodaš prvine sodobnega plesa, nastane predstava nepredstavljivih razsežnosti. In Hrabri novi svet to je. Preko plesa se razvije kulisa individualizma, zatiranja drugih in iskanja samega sebe.  Dana jim je priložnost. Priložnost za graditev novega sveta, ki jim bo pripadal. Medtem, ko ste lahko celotno predstavo presenečeni nad koreografijo in usklajenost nastopajočih, pa vas bo konec osupnil. Z dramskim vložkom se predstava spusti na prvotno, človeško raven, polno zanikanja in besa.


Skupina iz Srbije:

Teatar 34

Zadnji so se predstavili Srbi iz Novega Sada, ki delujejo pod okriljem Teatra 34. Sam teater se deli na otroški in odrasli del, kjer si lahko vsak teden ogledate različne predstave, ki so plod trenutne kreativnosti.

V sklopu predstavitve so nam povedali več o aktualnih umetniških projektih. Seveda, pa je beseda najprej stekla o Novem Sadu, najlepšem mestu v Srbiji. Izvedeli smo kar nekaj zanimivosti, nato pa nam je eden izmed udeležencev predstavil trenutno najbolj škandalozno predstavo Deca u naftalinu, ki je premiero doživela letošnjega aprila in je z vulgarnim in seksualnim besedilom šokirala javnost. Uvrstili so jo med 8 najboljših predstav v Srbiji, vendar nikakor niso mogli uiti očitkom javnosti, ki si še vedno zatiska oči pred zlorabo drog.

Da so raznoliki, so nam vsekakor dokazali že z naslednjo zamislijo. Pesmi iz frižedera  je bil samostojen umetniški projekt, ki je združevala pesnike vseh starosti. Vsakdo bi lahko svojo pesem položil v hladilnik, nato pa bi bile vse prebrane javno. Izvedba na žalost ni uspela, zaradi negativnega odziva javnosti.

Sledili sta predstavitvi rep glasbe in grafitarstva, ki pa sta v Novem sadu mnogo bolje sprejeti. Grafite mladi uporabljajo predvsem za pisanje političnih sporočil v odnosu Srbija-Kosovo, ki  so tam več kot dobrodošli. Opozoriti pa je potrebno, da pod imenom steet art ne boste našli samo grafitarjev, ampak vse ulične igralce, plesalce in glasbenike.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih in kako jih izključiti: VEČ.

Sprejemam piškotke na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information