Pasica

  Nosilec projekta:
  KUD POZITIV

  Poljanska cesta  26
  1000 Ljubljana

  www.pozitiv.si
  pozitiv@pozitiv.si

  ENGLISH translation

O projektu BITI državljan

BITI državljan/ BEING Citizen

(CLICK FOR ENGLISH VERSION)

Dijaški Dom Ivana Cankarja DIC

29 June —10 July 

Ljubljana, 2013


Udeželenci/Participants

KUD Pozitiv DIC, Ljubljana

Pavarotti centar, Mostar

Teatar 34, Novi Sad


O projektu/About The Project

Slovenska prestolnica v času med 29. junijem in 10. julijem v okviru projekta Biti državljan gosti 30 mladih iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine. Rdeča nit mladinske izmenjave se navezuje na letošnjo evropsko kampanjo in se aktualne teme aktivnega državljanstva prebivalcev znotraj Evropske unije dotika preko diskusij, glasbenih, plesnih, gledaliških, grafitarskih ter street art delavnic in seveda tudi druženja.

Mladi udeleženci, ki prihajajo iz različnih kulturnih, etničnih, verskih in socialnih okolij, se bodo zato spraševali o funkciji in namenu sodobne države, ki na deklarativni ravni sledi principu demokratičnosti, vključevanju državljanov ter predvsem služenju njihovim potrebam. Ravno tako projekt pod kritično lupo postavlja tudi osnovne postavke in razloge za oblikovanje Evropske skupnosti, ki si je med primarne naloge zadala povezovanje regij z namenom preseganja nacionalnih, kulturnih, ideoloških, medgeneracijskih in podobnih razlik. K omenjeni temi v izmenjavi pristopamo celostno in se osredotočamo na aktivno participacijo mladih v njihovih socialnih okoljih, medkulturnem dialogu, spoštovanju človekovih pravic, skrbi za okolje in odgovornem sobivanju v družbi.

Poseben poudarek v projektu gre tudi neformalnemu izobraževanju. Pridobivanje novih znanj in veščin preko praktičnega dela v delavnicah, ki temeljijo na izkustvenem učenju, za mlade in praviloma nezaposlene udeležence v projektu predstavlja posebno vrednost, saj jim povečuje možnosti za njihovo zaposlitev in aktivno vključitev v družbeno življenje. Ključni element izmenjave je zatorej učenje učenja ter seznanjanje mladih s sodobnimi modeli beleženja in vrednotenja tovrstnega neformalnega izobraževanja. 

Potreba po transparentnosti in priznavanju na novo usvojenih znanj zahteva razvoj in uporabo novih orodij, ki jih omogoča sodobna tj. IKT tehnologija. V projektu bomo zato standardnemu orodju beleženja pridobljenih kompetenc Youthpass dodali novo orodje Unique Learning Badges, ki je še v fazi razvoja. Na ta način se bomo lotili tudi praktičnega raziskovanja predvsem spletnega beleženja novo pridobljenih znanj, kar bo zagotovo prispevalo k dodatni vrednosti izmenjave, saj bodo vse pridobljene ugotovitve zagotovo uporabne tudi za druge organizacije, ki se ukvarjajo z mladinskim delom in neformalnim izobraževanjem. 


Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih in kako jih izključiti: VEČ.

Sprejemam piškotke na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information