Pasica

  Nosilec projekta:
  KUD POZITIV

  Poljanska cesta  26
  1000 Ljubljana

  www.pozitiv.si
  pozitiv@pozitiv.si

  ENGLISH translation

Error: GD2 library does not support JPG!

Otvoritev likovne razstave BITI

Otvoritev likovne razstave BITI – izdelki dijakov Likovne delavnice DIC iz š.l. 2009/2010

Likovni izdelki, ki so nastali v ateljeju in se navezujejo na vsebino projekta BITI, se po likovno tehnični plati med seboj zelo razlikujejo. Njihova kakovost je zelo različna, kot je pač različna količina risarskega in slikarskega znanja pri posameznih dijakih. Med nastajanjem izdelkov smo skušali tehnične rešitve obračati v smer, ki se je v danih situacijah izkazala za najprepričljivejšo. Dijaki z več risarskega znanja so tako pogumnejši pri bolj realističnih upodobitvah, drugi pa se bolj ali manj spretno skrijejo za abstrahiranimi podobami, za barvnimi nanosi in ustvarjanji zanimivih kompozicij, ali pa uporabijo simbole za posamezne stvari.

Dokaj realističnega pristopa pri upodobitvi človeške figure so se z različnimi tehnikami lotili Anja Cizel, Rok Slivnikar, Gea Pleničar, Nuša Jurjevič, Ana M. Obraz ali pa celotna figura jim nudita polje možnosti za oblikovanje določenega izraza. Biti lep pomeni biti v soglasju z naravo, z drugimi in s samim sabo.  Figure Anje Rožič, Katje Radovan in abstrahirani deli obraza Anje Golja kričijo. Krik besa, nemoči, opozorilo?

»Ohranimo naravo, kolikor je to še mogoče, bodimo pozorni na trave, drevesa, vodo, sonce«,  govorijo dela Gee Pleničar, Petre Brelih, Sanje Gornjec, Anje Škof, Maje Rudolf, Katje Radovan. Motivi iz narave so pri delih Borisa Nemeta in Ane M. abstrahirani skoraj do neprepoznavnosti. Katja Radovan z izjemno občutljivostjo upodobi vodo, lesketanje njene gladine in migotanje svetlobe zaradi tokov.

Neva Kumelj svoje vizije predstavlja zavite v vrsto simbolnih zvez, skrivnostne zgodbe pozna verjetno le ona. Tudi usoda utapljajoče se figure Diane Mazora je ostala za nas samo slutnja.

Anja Škof, Maja Čebron, Terezija Podobnik so se poslužile bolj kot ne simbolov za posamezne stvari in jih sestavile v mogočo situacijo v današnjem času in svetu. Prikaz nezdravih razvad ali umazanega mestnega predela je lahko opozorilo na našo brezbrižnost in egoizem.

Špela Javornik, Eva Kelvišar, Monika Krštinc so v tehniki kolaža, za katerega so uporabile papir iz starih revij in časopisov, opozorile na recikliranje kot aktualen postopek pri ohranjanju narave. Boris Nemet pa v enem izmed del na leseni podlagi s posušenimi pomarančnimi olupki upodobi sonce.

Likovne izpovedi in rešitve dijakov nam govorijo, da BITI  pomeni biti narava, biti eko, biti voda in biti lep. V zelo različnih variacijah in interpretacijah.

Mentorica Mira Narobe

Razstavljajo: Petra Brelih, Anja Cizel, Maja Čebron, Anja Golja, Sanja Gorenjec, Špela Javornik, Nuša Jurjevič,
Eva kelvišar, Metka Kranjc, Monika Krštinc, Neva Humelj, Diana Mazora, Ana Mlakar, Boris Nemet, Gea Pleničar,
Terezija Podobnik, Katja Radovan, Anja Rožič, Maja Rudolf, Rok Slivnikar, Anja Škof

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih in kako jih izključiti: VEČ.

Sprejemam piškotke na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information