Pasica

  Nosilec projekta:
  KUD POZITIV

  Poljanska cesta  26
  1000 Ljubljana

  www.pozitiv.si
  pozitiv@pozitiv.si

  ENGLISH translation

Delavnice

BITI Grafiti

Mentorji delavnice:
Radovan Jaušovec, Matej Markovič, Nina Golob

Delavnica Biti Grafiti!
Delavnica poteka v DIC-u od marca 2012. Odvija se  v obliki  izkustvenega učenja s  hkratnim seznanjanjem s teorijo in zgodovino grafitov ter umetnostjo street arta.
Udeleženci v delavnici razvijajo praktične veščine in pridobivajo nova znanja izdelave stencilov ter tehnike dela s spreji.
Praktično raziskovanje atraktivnega, sodobnega medija mladim omogoča izražanje njihovih mnenj, stališč in pogledov. Gre za obliko javnega sporočanja, ki mladim vsaj posredno omogoča participacijo v skupnosti.
Error: GD2 library does not support JPG!

Delavnica grafičnega oblikovanja

Osnovni cilj delavnice je bil skozi praktično delo udeležence voditi skozi proces izdelave avtorskega plakata. Delavnica je obsegala šest terminov po dve uri in je obsegala teoretično razlago procesa in ključnih znanj pri izdelavi plakata - od iskanja idej, preko praktičnega ustvarjanja, do priprave za tisk oziroma print in končne realizacije. Vsak udeleženec je na koncu prejel svoj lasten natisnjen plakat, izdelki pa so bili tudi razstavljeni v Galeriji DIC ob praznovanju dneva zemlje.

Vsebinsko je bila delavnica povezana z širše zastavljenim projektom BITI, v katerem se ukvarjamo z ekološko in bivanjsko problematiko. Tema delavnice je bila v skladu z naslovom Izklopi stikalo, kar je širše povezano z varčevanjem električne energije.

Udeleženci so v okviru delavnice spoznali sledeče procese:

  • 1. Razvoj ideje za oblikovanje plakata   
  • 2. Izbira grafične tehnike (Računalniško oblikovanje - Digitalni tisk)
  • 3. Izbira formata in postavitev formata
  • 4. Uporaba različnih računalniških programov (bitna in vektorska grafika)    
  • 5. Elementi plakata - prelom in tipografija
  • 6 . Oblikovanje glede na zahteve in tehniko tiska
V pedagoškem in mentorskem smislu je delavnica vzpodbujala:

-    možnost lastega kreativnega izraza vsakega posameznika.
-    usmerjenost v končno produkcijo – od ideje do končnega izdelka.
-    vsebinsko soočenje z  okoljsko  problematiko.

Končni produkt delavnice predstavlja osem avtorskih plakatov izdelanih s pomočjo različnih tehnik in računalniških programov. Vsak izmed udeležencev je prejel svoj končni izdelek, plakati so bili razstavljeni v Galeriji DIC in bodo uporabljeni za namene osveščanja in promocije v okviru projekta BITI, ki poteka v Dijaškem domu Ivana Cankarja.

Delavnica je potekala marca in aprila 2010.

 

Bojan Matjašič, mentor delavnice

IZDELKI DELAVNICE:

Error: GD2 library does not support JPG!

Foto delavnica BITI

Delavnice fotografije so potekale 2 krat mesečno v prostorih KUD-a Pozitiv v DIC-u. Udeleženci so se spoznavali z osnovami fotografije in fotografiranja na 35mm film. Udeležence se je poučevalo predvsem o osnovnem pristopu do fotografije, iskanju in ponavljanju različnih kadrov za dosego zadovoljivega rezultata.

Uporabljalo se je posebne fotokamere imenovane Fish Eye, z katerimi objektiv zajame področje 180 stopinj vidnega kota, kar sami fotografiji funkcionalno daje občutek realne podobe okoli nas.

Delavnico smo zato poimenovali » MOJ SVET «, v katerem so udeleženci poizkusili prikazati lastno zaznavanje stvari, ki jih obkrožajo.

Končni produkt delavnice, ki se bo nadaljevala v tekočem šolskem letu bo fotografska razstava, ki jo bodo udeleženci s pomočjo mentorjev javno predstavili v začetku aprila 2010.

Mentorsko vodstvo:

  • Nik Rovan ( teorija in praksa )
  • Rado Jaušovec ( praksa )

 

Avtor: Luka Antič


Avtor: Radovan Jaušovec


 

Avtorica: Nina Dodlek


 

Delavnice

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih in kako jih izključiti: VEČ.

Sprejemam piškotke na tej spletni strani.

EU Cookie Directive Module Information