KNJIŽNE NOVOSTI:Cesarica: Roman o priljubljeni cesarici Sisi
Piše se leto 1853 in radoživa 15-letna bavarska princesa Elizabeta, ki ji ljubkovalno pravijo Sisi, spozna avstrijskega cesarja Franca Jožefa. Za oba je bila to ljubezen na prvi pogled in zaroki naj bi čez leto dni sledila blesteča poroka.


Življenje v sivi coni: prizori iz življenja mladega zdravnika
O knjigi Življenje v sivi coni, polni zdravniških radosti in (ne)smislih.


Izgubljena hči
V romanu Elene Ferrante, najbolj brane sodobne italijanske pisateljice, spremljamo ločenko srednjih let, ki na letovanju na ionski obali sreča mlado mamico Nino. Ta v njej sproži plaz spominov …


Pogovori, ki so mi spremenili življenje
Igralka in TV-voditeljica Zvezdana Mlakar se v soavtorstvu z urednikom Rokom Smolejem v knjigi Pogovori, ki so mi spremenili življenje spominja oddaje, ki je podirala rekorde gledanosti in mnoge tabuje.

Domska knjižnica je interna knjižnica, namenjena izobraževanju, obveščenosti, kulturni razgledanosti in razvedrilu dijakov in zaposlenih v DIC-u. Kot knjižnično informacijsko središče ponuja uporabnikom vse vrste knjižničnega gradiva (knjige, revije, časnike, zgoščenke) in posreduje informacije o tem. Članstvo je brezplačno.


Urnik:
PONEDELJEK od 10.00 do 18.00 ure
TOREK od 7.00 do 15.00 ure
SREDA od 10.00 do 18.00 ure
ČETRTEK od 7.00 do 15.00 ure
PETEK od 7.00 do 15.00 ure

Nina Golob

Bibliotekarka

Telefon: 01 / 47 48 – 652
Pošlji e-pošto: nina.golob@dic.si


Pravila izposoje

Rok izposoje:

  • leposlovje in strokovna literatura – 21 dni
  • prezenčna literatura (enciklopedije, leksikoni, večji priročniki) – do 3 dni – po presoji knjižničarja
  • periodika (revije, časniki) – 7 dni

Omejitve pri izposoji:

  • za knjige največ 5 naslovov
  • za periodiko iz čitalnice največ 5 izvodov, razen zadnje številke
  • izposoja več izvodov istega naslova

Podaljšanje roka izposoje:

  • podaljšanje je praviloma možno le enkrat
  • podaljšanje knjigam za domače branje je možno le izjemoma

Bralno-pogovorni večeri

Poglobljeno branje dijake opremlja z orodji, ki omogočajo kakovostnejše življenje.

Dijakom omogoča: vpetost v zgodbo, identifikacijo s književnimi osebami, poslušanje drugih v skupini, izmenjavo mnenj, vpogled vase, komunikacijo, kritično branje in razumevanje besedil ter samozavedanje lastnih stališč. Branje ni pasivni akt. Vsaka izkušnja kvalitetnega branja pomeni za bralca spremembo v razmišljanju in dojemanju sveta.

Pri bralno-pogovornih večerih se dijaki spoznavajo tudi z različnimi žanri v literaturi ter z domačimi in tujimi avtorji.


Triper

Triper je dijaški časopis, ki izhaja v Dijaškem domu Ivana Cankarja.

Časopis spodbuja kritično mišljenje ter širi splošno razgledanost in vedoželjnost. Vsebina časopisa se dotika tematike aktualnih dogodkov, umetnosti, kulture, potovanj in spodbuja kritičnost pri mladih bralcih. Namenjen je tako dijakom kot tudi ostalim, saj osvetljuje sodobne in aktualne tematike, ter kaže na razmišljanje in želje mladih.

Dijaški časopis je tisti medij, ki mladim daje možnost ustvarjanja, razmišljanja, pisanja, ter odpira nove svetove in spoznanja.

Mentorja:
Nina Golob in Drago Pintarič

 

Dostop do revije Triper


Drži se!: upanje in humor iz mojega nepopolnega življenja
Zgodba, ki vas bo nasmejala in pobožala po duši.


O mačku, ki je rešil knjige
Za vse, ki verjamejo, da lahko knjige spremenijo svet.


Nekropola (roman v stripu)
Roman v stripu Nekropola je po znamenitem avtobiografskem romanu Borisa Pahorja, ene osrednjih osebnosti evropske kulture, ustvaril mladi, tržaški umetnik Jurij Devetak.


Zgodovina na kratko, priročnik za maturante in ljubitelje zgodovine


Nilski konji v puščavi
Pisanje Carlosa Pascuala se nemalokrat poraja kot premišljevanje ali ulično modrovanje o družbenih in političnih fenomenih sodobnega časa, premislek ali preblisk o knjigah, filmih in gledališču med sprehodi po ljubljanski tržnici, na avtobusih mestnega prometa in klopeh ob nabrežju Ljubljanice …


Človeško telo (Ilustrirana izdaja)
Ta osupljiva izdaja Brysonove z dejstvi polne in fantastične knjige, ilustrirane s fotografijami in umetniškimi deli, je vizualna pojedina, ki odlično dopolnjuje zdaj že – svetovno uspešnico.

Nevidno črnilo
Predzadnji roman Nevidno črnilo, ki bo nedvomno obveljal za eno njegovih poznih mojstrovin, se začne kot detektivska zgodba o iskanju skrivnostno izginule ženske, ki pa se, tako kot je to pri Modianoju v navadi, razplete v vse kaj drugega in glavnega junaka pripelje na pot samospoznavanja …

Harro in Libertas: zgodba o ljubezni in odporništvu
Harra Schulzeja-Boysna, 23-letnega izdajatelja časopisa Gegner, aprila 1933 aretira SS in ga hudo muči. Njegov tesni prijatelj, Jud Henry Erlanger, mučenja ne preživi. Ko leta 1934 spozna Libertas iz stare nemške plemiške družine, to srečanje ni usodno le za njiju.


Magnetni hrib
Madžarska na prelomu tisočletja je prežeta z nasprotji – med moškimi in ženskami, liberalnimi izobraženci in konservativnimi vplivneži, privilegiranci in socialno ogroženo margino. Nekje na meji med madžarsko akademsko sfero in lokalno proletarsko skupnostjo krmarijo tudi obetavna mlada sociologinja Enikő, ugledni univerzitetni profesor Tamás in njuna študentka Réka.


Maksimilijan: cesar po Napoleonovi milosti
Pred vami je vznemirljiva življenjska zgodba Maksimilijana I., ki se je s podporo francoskega cesarja Napoleona odločil, da odide v Mehiko in se kot član habsburške dedne hiše odpove vsem svojim pravicam.


Istanbul Istanbul
Je Istanbul tudi zaporniška celica v istanbulskem podzemlju ali je Istanbul le tisto, kar je na površju tega zapora – mesto, ujeto v nebrzdano gradnjo, potrošništvo in razčlovečenost?


Na Klancu
Nagrada modra ptica 2022. Roman Na Klancu, nagrajen z nagrado modra ptica 2022, je družinski in ljubezenski roman, ki se z dogajanjem trdno umešča v našo sedanjost, morda že tudi bližnjo prihodnost.


Maščevanje je sladko, d . o . o .
Victor Alderheim je baraba. Bivšo ženo je opeharil, sina pa zapustil sredi kenijske savane. K sreči ni mogel vedeti, da bodo otroka našli Masaji in ga vzgojili v bojevnika …


Bežen trenutek bajnosti
Bežen trenutek bajnosti je pesem v prozi, roman v prostem verzu; je sinovo pismo materi, ki ne zna brati. Pripoved o življenju, ki je vzklilo v Vietnamu, opustošenem od vojne, korenine pa je pognalo v revnem ameriškem predmestju …


Anomalija
Desetega marca 2021 s pariškega letališča vzleti letalo na poti v New York; na krovu je 243 potnikov. Med letom naletijo na močno turbulenco, a po mučnem premetavanju pilotu uspe varno pristati. Pa vendar …


Strašilka
Nominacija za nagrado modra ptica. Napeta in vznemirljiva ljubezenska zgodba, ki se dogaja v fantazijskem svetu.


Renjin dnevnik (1939‒1942)
Renia Spiegel je živahna in bistra petnajstletnica, polna upanja in sanj. Rodila se je v judovski družini na Poljskem leta 1924, dnevnik pa je začela pisati tik pred nemško in sovjetsko invazijo na Poljsko leta 1939 in ga piše vse do julija leta 1942.


Will Grayson, Will Grayson
Na neko hladno noč in v najbolj nenavadnem delu Chicaga se poti najstnika Willa Graysona križajo z … Willom Graysonom!


Senca in kost
Svetovno uspešna fantazijska poslastica je bila prevedena v 27 jezikov in doživela uprizoritev tudi v obliki Netflix serije.


Smehljaj smrti
Aidan Waits se je sprijaznil z delom v nočni izmeni, ki so en sam neskončen cikel nujnih klicev ter tavanja v temi. Potem pa ju s partnerjem, inšpektorjem Petrom Sutcliffom, pokličejo v Palačo, velik zapuščen hotel v središču mesta. Tam najdeta mrtvega moškega.


Mož, ki je umrl dvakrat
Četverica iz svetovne uspešnice Četrtkov klub za umore spet razrešuje zločin. Tokrat so v igri diamanti in neizprosen morilec, ki se mu morajo postaviti po robu – bo četverica prej našla njega ali on njih?

 

 


Stare grške bajke

 

 


Zakaj ne pišem
Avtofikcijski, esejistični roman Dijane Matković Zakaj ne pišem s prizori iz avtoričinega življenja, ki so močno prepleteni z družbeno in literarno refleksijo, pripoveduje o silnicah, ki tistim od spodaj onemogočajo eksistenco in ustvarjanje.


V svetu lačnih duhov: bližnja srečanja z zasvojenostjo


Ujetnica pragozda: resnična zgodba svetovne popotnice in iskalke resnice
Knjiga, ki te ne bo pustila ravnodušnega. Je plod desetletnega popotovanja solo popotnice in iskalke resnice s številnimi bizarnimi prigodami in pastmi predvsem iz amazonske divjine.