SPOMINI NA PRIHODNOST ALI V 80 LETIH OKOLI SVETA
Dicarski jubilej / etapno praznovanje: 2022 – 2027

V šolskem letu 2022/23 smo začeli z izvajanjem projekta »DIC – Spomini na prihodnost ali v 80 letih okoli sveta«, s podnaslovom »Priprave na praznovanje jubileja 2027«, ko bo DIC praznoval 80 let delovanja pod tem imenom in 145. obletnico svoje ustanovitve, tj. ustanovitve zavoda Vincencijeve družbe Marijanišče, sirotišnice z enakim vzgojnim poslanstvom, namenjene mladim.

Ideja za to obliko dolgega etapnega praznovanja, ki se razteza na 5 let, sovpada z zamenjavo vodstva zavoda. Namen praznovanja je zaokrožiti delovanje in prizadevanja zadnjega obdobja ter nadaljevati poslanstvo, ki ga je zavod opravil v svoji bogati zgodovini.

Tradicijo nameravamo zaobjeti z evalvacijo dela in dosežkov pedagogov, katerih delovna doba sovpada s praznovanjem 50. obletnice ustanove (1997), saj ta predstavlja most med generacijo nekdanje države in njene družbeno-politične ureditve ter digitalne tehnološke revolucije in milenijskega prehoda z modelov avtoritarne k novodobnim pristopom vzgoje in izobraževanja. Cilj in namen praznovanja je prepoznati in obuditi »genius loci« DIC-a, ohraniti in nadgraditi njegovo izročilo generacijam, ki bodo sledile.

Praznovanje bomo obeležili s posameznimi dogodki in medgeneracijskim druženjem, ki se je začelo spomladi 2023, in ga bomo zaključili s sklepnim dogodkom jeseni 2027. Prevladovale bodo aktivnosti s področja kulture, umetnosti in športa, povezane s tekočimi projekti in interesnimi dejavnostmi, ki potekajo v domu, in ki bodo nastale v sodelovanju z bivšimi dijaki. Ti bodo predstavili, občasno tudi združili svoje delo in ustvarjanje s trenutno generacijo dicarjev. Predvidene so likovne, fotografske in druge delavnice, gledališki, video, multimedijski dogodki itd.

Načrtujemo tudi izdajo tiskanega in video zbornika ter konferenco na temo dijaškega doma kot prostora mladosti, sprejetosti, neformalnega izobraževanja in osebne rasti.

Recikliranje zgodovine

Obdobje zadnjih 30 let smo razdelili na štiri različna obdobja, od katerih vsako predstavlja po 7 let (1997–2025), in poskušali opredeliti njihove značilnosti. Zadnji dve leti, 2026 in 2027, pa bosta namenjeni »soočenju s sedanjim trenutkom« in ustvarjanju za prihodnost.

Sedemletke in njihove značilnosti:

1997–2004 / Obdobje začetka in razmaha projektnega dela v DIC-u
2004–2011/ Obdobje oblikovanja in sistematičnega dela ter realizacije: vizija, prednostne vrednote in kultura zavoda
2011–2018 / Sistematično delo na uvajanju neformalnega izobraževanja ter certificiranja novih pridobljenih znanj ter veščin: uvedba listovnika Mapa DIC je svet in povezovanje različnih projektnih mrež in dejavnosti v usklajeno delovanje
2018–2025 / Digitalizacija mladinskega dela, proaktivno delo z novimi mediji ter iskanje ravnovesja med vsebinsko uporabo novih medijev ter promocijo analognih dejavnosti mladih, druženja, športnega in drugega udejstvovanja na prostem ipd.

Realizacija v šolskem letu 2022/23:

• Oblikovanje, ideja in koncepta praznovanja / avgust 2022
• Predstavitev izbranih projektov iz 1. sedemletke / marec 2023

• Otvoritveni dogodek praznovanja: Predstavitev stripa Primoža Krašne in odprtje razstave »Domov« / 25. maj 2023
• Otvoritev razstave dicarjev Marije Nabernik in Lucijana Bratuša / 30. november 2023
• Predstavitev knjige »Fukscene« dicarja Matjaža Zorca / 1. december 2023
• Koncert: Marko Hatlak & KAPOBANDA / 13. december 2023
• Otvoritev likovne razstave dicarjev Erika Mavriča in Tomaža Milača / maj 2024
• Nastop skupine Balkan Boys in druženje dicarjev vseh generacij ob praznovanju »Dan sonca«, 28.maj, 2024 / maj 2024

Načrtovani dogodki do konca leta 2024:

• Multimedijska predstavitev stripa Primoža Krašne »Domov« (sodelovanje z RŠ), oktober 2024
• Otvoritev razstave dicarjev Marka Horvata in Romana Ražmana / november 2024
• Delavnica dicarke Eve Klinec alias Sugar Quen »Art slaščice« / november – december 2024

 

Zbiranje kontaktov: Na spodnjem linku je dosegljiv spletni obrazec, s pomočjo katerega zbiramo podatke o sedanjih in bivših dicarjih, zaposlenih in dijakih. Vabimo vas k aktivnemu sodelovanju in obisku načrtovanih dogodkov. Prosimo, da vnesete svoje podatke in delite povezavo z dicarji, s katerimi ste v stiku. HVALA!

Spletni obrazec za kontakte